Vetenskap

Menskopp FAQ - Vanliga frågor & svar

Hur sätter man in en menskopp?

Se vår stora bild- och video guide.

Hur tar man ut en menskopp?

Se vår stora bild- och video guide.

Min menskopp vecklar inte ut sig?

Detta kan bero på tightare/starkare vaginala muskler i kombination med en mjukare menskopp. Eller att menskoppen är för liten eller för stor. För att menskoppen ska kunna veckla ut sig ordentligt så kan det vara så att du kanske behöver en menskopp som är lite styvare/hårdare/fastare.

Testa följande om du ändå vill försöka få det att fungera med den menskoppen du redan har:

 • Försök slappna av
 • Lägg dig i sängen och prova att sätta in den liggandes
 • Sätt dig på huk
 • Vicka menskoppen åt sidorna
 • Tryck till sidorna
 • Testa en annan vikmetod
 • Ta tag i botten på menskoppen och snurra den ett varv
 • Ta tag i botten på menskoppen och snurra den åt båda hållen
 • Snurra ditt finger runt menskoppen
 • Vinkla den samtidigt
 • En kombination av ovanstående punkter
 • Om inget hjälper, köp en ny menskopp - jämför storlek, dimensioner, hårdhet samt ta reda på hur långt upp eller långt ner livmoderhalsen sitter - detta bör göras under mensen eftersom det skiftar då man har mens och när man inte har mens.

Get inte upp. Det tar lite tid innan man lär sig bemästra menskoppen, som med det mesta, men du kommer märka att det är lätt värt det sen.

Var kan man köpa menskopp?

Det finns många återförsäjare av menskoppar. Både online och i fysiska butiker. Även tillverkarna själva brukar ha någon slags minishop online där man kan köpa menskopparna direkt via dem, dock oftast till ett något högre pris än deras återförsäljare. Vi rekommenderar att du jämför storlekar, märken, material, hårdhet och pris innan du köper en menskopp. Kolla recensioner också, dessa är guld värda.

Här hittar du menskoppar:

 • Apotek (online/fysisk butik)
 • Livsmedelsbutik
 • E-handel
 • Tillverkarnas egna hemsidor

Google är din kompis.

Vad är en menskopp gjord av?

En menskopp är gjord av medicinskt silikon, termoplastiska elastomerer (TPE) eller latex. Medicinskt silikon är silikon med egenskaper som gör att den kan användas säkert i kontakt med levande vävnad, en egenskap som kallas biokompatibilitet. De flesta menskoppar görs av medicinskt silikon. TPE är ett slags gummiliknande material. Latex är mjölksaften som tappas från träd. Ordet latex refererar även till det naturgummi som görs av mjölksaften.

VINN EN MENSKOPP!

Vi är upptagna med att bygga världens mest avancerade sökmotor för menskoppar.

Var är menskopparna tillverkade?

Olika märken tillverkas i olika länder. Vill du ta reda på vilket land ett visst märke är tillverkat? Besök vår databas. Vill du veta var våra nordiska menskoppar är tillverkade? Kolla in denna artikel: Menskopp - 6 nordiska märken du bör känna till

Finns det några giftiga ämnen i en menskopp?

I en rapport gjord av Kemikalieinspektionen 2018 så säger man att det inte finns någon anledning till oro för kemikalier i menskoppar. Det finns dock över 100 olika märken i världen samt falska kopior och man har såklart inte resurser till att testa alla så man bör ändå vara extra uppmärksam om man t.ex. köper en menskopp från en onlinebutik i Kina.

Kan jag få TSS om jag använder menskopp?

TSS (Toxic Shock Syndrome) är en mycket sällsynt sjukdom, den orsakas av bakterier och kan uppstå vid användning av tamponger. Två fall av TSS kopplat till användning av menskopp har rapporterats globalt. God hygien är viktigt så se till att alltid tvätta händerna innan du använder menskopp.

Kan jag använda menskopp med spiral?

Ja, men vi rekommenderar att du rådfrågar din barnmorska / gynekolog först för att få personliga råd kring spiral och menskopp.

Kan jag rida med menskopp?

Ja, men vi rekommenderar att du väntar tills du känner dig bekväm med din menskopp.

Kan jag bada och simma med menskopp?

Ja, men vi rekommenderar att du väntar tills du känner dig bekväm med din menskopp.

Kan jag spela fotboll med menskopp?

Ja, men vi rekommenderar att du väntar tills du känner dig bekväm med din menskopp.

Kan jag göra yoga med menskopp?

Ja, men vi rekommenderar att du väntar tills du känner dig bekväm med din menskopp.

Kan jag träna med menskopp?

Ja, men vi rekommenderar att du väntar tills du känner dig bekväm med din menskopp.

Kan jag sporta med menskopp?

Ja, men vi rekommenderar att du väntar tills du känner dig bekväm med din menskopp.

Kan jag sova med menskopp?

Ja.

Kan jag ha sex med menskopp?

Menskopp bör inte användas under samlag och kan inte användas som preventivmedel.

Hur ofta ska jag köpa en ny menskopp?

Det beror på hur du tar hand om den. I praktiken kan en menskopp i medicinskt silikon hålla i över 10 år, men den annonserade användningstiden varierar från märke till märke. Normalt sett kan du använda en och samma menskopp i ett par år. Vissa använder sin menskopp i flera år medans andra byter varje år. Om din menskopp blivit skadad - köp en ny. Vill du se tillverkarnas egna rekommendationer? Besök minmenskopp.se databasen.

Jag har inte haft sex, kan jag använda menskopp ändå?

Ja, en menskopp kan användas oavsett om du har haft sex eller inte.

Kan jag använda glidmedel med menskopp?

Ja, det går bra att använda vattenbaserade glidmedel om du tycker att det är svårt att föra in menskoppen.

Skyddar menskoppen från sexuellt överförbara sjukdomar?

Nej, en menskopp är inte ett preventivmedel och skyddar inte från sexuellt överförbara sjukdomar.

Varför är det små hål i menskoppen?

Hålen är till för att luft ska kunna passera menskoppen när man sätter in eller tar ut den. När man har stoppat in menskoppen och den vecklas ut skapas det ett slags vakuum mellan menskoppen och livmoderhalsen. Detta gör att menskoppen sitter ordentligt. Omvänt, när man tar ut menskoppen, genom att man pressar ihop bottendelen av menskoppen, komprimeras luften mellan menskoppen och livmoderhalsen. Den komprimerade luften åker sedan ut genom lufthålen, vakuumet släpper och du kan ta ut menskoppen.

Min menskopp har blivit missfärgad, är det normalt?

En menskopp kan bli missfärgad efter ett tags användning på grund av hemoglobinet som finns i blodet. Detta är helt normalt. För att motverka missfärgningar så finns det t.ex. speciellt framtagna koppservetter eller rengöringsgel man kan köpa. Man kan även lägga menskoppen i blöt i 3% väteperoxid eller ättika. Citronsaft går också bra.

Kan jag klippa av skaftet på menskoppen?

De flesta menskoppar har en knopp, en ögla eller ett skaft längst ner på menskoppen. Du kan korta av denna del om den är för lång eller känns obekväm.

Kan en menskopp fastna inne i slidan?

Nej, den kan inte fastna men den kan ibland glida upp högt i slidan, t.ex. under nattetid. Det du kan göra då är att försöka ta det lugnt, låta den vara ett tag och sedan försöka igen. Sätt dig på toaletten eller på huk, slappna av och ta ut den som vanligt.

Kommentarer


Andra läste även